tradycja w kuchni

Pikantna fasola po bretońsku

Obiady

Pikantna fasola po bretońsku

Pikantna fasola po bretońsku

Składniki:

  • 50 dkg fasoli Jaś
  • 70 dkg kiełbasy cienkiej ( u mnie drobiowa)
  • pieprz kolorowy(10 kulek)
  • ziele angielskie ( 5 kulek)
  • liść laurowy( 2-3 listki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • majeranek
  • lubczyk
  • 4 łyżki koncentrat pomidorowego
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Fasolę dokładnie umyć i zalać wodą. Zostawiam do namoczenia na 12 godzin. 
Po tym czasie ugotować ją w tej wodzie w której się moczyła, dodać włoszczyznę, przyprawy (oprócz majeranku i lubczyku) i koncentrat pomidorowy. 
Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w pół plastry i usmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. 
Gdy fasola jest już miękka przełożyć do niej usmażoną kiełbasę. 
Przyprawić do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wsypać majeranek i lubczyk (po łyżce).
Całość zamieszać i podawać, posypać pokrojoną natką na talerzu.