Pikantna fasola po bretońsku
Pikantna fasola po bretońsku
Składniki:
- 50 dkg fasoli Jaś
- 70 dkg kiełbasy cienkiej ( u mnie drobiowa)
- pieprz kolorowy(10 kulek)
- ziele angielskie ( 5 kulek)
- liść laurowy( 2-3 listki)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki chilli
- majeranek
- lubczyk
- 4 łyżki koncentrat pomidorowego
- natka pietruszki
Wykonanie:
Fasolę dokładnie umyć i zalać wodą. Zostawiam do namoczenia na 12 godzin.
Po tym czasie ugotować ją w tej wodzie w której się moczyła, dodać włoszczyznę, przyprawy (oprócz majeranku i lubczyku) i koncentrat pomidorowy.
Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w pół plastry i usmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.
Gdy fasola jest już miękka przełożyć do niej usmażoną kiełbasę.
Przyprawić do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wsypać majeranek i lubczyk (po łyżce).
Całość zamieszać i podawać, posypać pokrojoną natką na talerzu.