Kolorowy gulasz wieprzowy
Kolorowy gulasz wieprzowy
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1,5 czerwonej papryki
- 1,5 żółtej papryki
- 1,5 zielonej papryki
- 3 cebule
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 szkl. bulionu warzywnego
- 1,5 łyżki posiekanej natki pitruszki
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- ostra papryka do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
Łopatkę wieprzową umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Następnie zrumienić w garnku na rozgrzanym oleju.
Dodać pokrojone na ćwiartki cebule (lub pokrojone w piórka), oprószyć słodką papryką i chwilę smażyć.
Zmniejszyć płomień, wlać bulion i dusić pod przykryciem ok. 30 minut na małym ogniu.
Po tym czasie dołożyć do mięsa pokrojone w kostkę papryki, wymieszać i dusić, aż mięso będzie miękkie.
Dodać przecier pomidorowy, doprawić pozostałymi przyprawami.
Całość dusić jeszcze przez ok. 5 minut.
Tak przygotowany gulasz posypać natką pietruszki.
Podawać z ziemniakami lub kaszą.