tradycja w kuchni

Kolorowy gulasz wieprzowy

Obiady

Kolorowy gulasz wieprzowy

Kolorowy gulasz wieprzowy

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1,5 czerwonej papryki
  • 1,5 żółtej papryki
  • 1,5 zielonej papryki
  • 3 cebule
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • 1,5 łyżki posiekanej natki pitruszki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Łopatkę wieprzową umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.

Następnie zrumienić w garnku na rozgrzanym oleju.

Dodać pokrojone na ćwiartki cebule (lub pokrojone w piórka), oprószyć słodką papryką i chwilę smażyć.

Zmniejszyć płomień, wlać bulion i dusić pod przykryciem ok. 30 minut na małym ogniu.

Po tym czasie dołożyć do mięsa pokrojone w kostkę papryki, wymieszać i dusić, aż mięso będzie miękkie.

Dodać przecier pomidorowy, doprawić pozostałymi przyprawami.

Całość dusić jeszcze przez ok. 5 minut.

Tak przygotowany gulasz posypać natką pietruszki.

Podawać z ziemniakami lub kaszą.