Domowa oliwa ziołowa oraz jej zastosowanie
Domowa oliwa ziołowa oraz jej zastosowanie
Składniki:
- 500 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
- 3-4 gałązki świeżego tymianku
- 2 gałązki świeżej bazylii
- 1 gałązka świeżego oregano
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu (opcjonalnie)
- Kilka suszonych chili (opcjonalnie)
Wykonanie:
Umyj i osusz świeże zioła.
Ząbki czosnku lekko rozgnieć.
Włóż zioła i czosnek do czystej, suchej butelki lub słoika.
Zalej zioła oliwą z oliwek.
Zamknij butelkę i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 1-2 tygodnie, aby smaki się przegryzły.
Po tym czasie oliwę można przefiltrować lub używać z ziołami.
Zastosowanie:
- Jako dressing do sałatek
- Do marynowania mięs i warzyw
- Jako dip do świeżego chleba
- Do smażenia i duszenia dla dodania aromatu