tradycja w kuchni

Domowa oliwa ziołowa oraz jej zastosowanie

Porady

Domowa oliwa ziołowa oraz jej zastosowanie

Domowa oliwa ziołowa oraz jej zastosowanie

Składniki:

  • 500 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 3-4 gałązki świeżego tymianku
  • 2 gałązki świeżej bazylii
  • 1 gałązka świeżego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu (opcjonalnie)
  • Kilka suszonych chili (opcjonalnie)

Wykonanie:

Umyj i osusz świeże zioła. 

Ząbki czosnku lekko rozgnieć.

Włóż zioła i czosnek do czystej, suchej butelki lub słoika.

Zalej zioła oliwą z oliwek.

Zamknij butelkę i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 1-2 tygodnie, aby smaki się przegryzły.

Po tym czasie oliwę można przefiltrować lub używać z ziołami.


Zastosowanie:

  • Jako dressing do sałatek
  • Do marynowania mięs i warzyw
  • Jako dip do świeżego chleba
  • Do smażenia i duszenia dla dodania aromatu