tradycja w kuchni

Idealne faworki mojej cioci

Deser

Idealne faworki mojej cioci

Idealne faworki mojej cioci

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania


Wykonanie:

Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól i zagnieć z żółtkami, śmietaną, masłem i spirytusem/octem, aż ciasto będzie gładkie.

Rozwałkuj ciasto na cienki placek. 

Pokrój w paski o szerokości około 2-3 cm. 

W każdym pasku zrób nacięcie pośrodku i przewlecz przez nie jeden koniec paska, formując charakterystyczny kształt faworków.

Rozgrzej olej w głębokim garnku. 

Partiami smaż faworki na złoty kolor.

Wyjmij faworki łyżką cedzakową i odsącz na papierowym ręczniku.

Posyp cukrem pudrem przed podaniem.