tradycja w kuchni

Kapuśniak z młodej kapusty

Zupy

Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g kiełbasy lub mięsa wieprzowego (opcjonalnie)
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Sól, pieprz do smaku
  • Świeży koperek lub pietruszka do dekoracji

Wykonanie:

Na oleju zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. 

Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę lub mięso i smaż do zrumienienia.

Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę. 

Smaż przez kilka minut.

Wlej bulion i doprowadź do wrzenia.

Dodaj poszatkowaną kapustę, dopraw solą i pieprzem. 

Gotuj na średnim ogniu do miękkości warzyw.

Pod koniec gotowania dodaj posiekane zioła.

Podawaj gorący kapuśniak, dekorując świeżymi ziołami.