tradycja w kuchni

Pączki z marmoladą

Deser

Pączki z marmoladą

Pączki z marmoladą

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki masła
  • 4 dag świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • smalec lub olej do smażenia pączków

Nadzienie:

  • 20 dag dowolnej marmolady

Wykonanie:

Mleko podgrzać do temperatury 25 - 30 st. C., wymieszać z cukrem, 1 łyżką mąki i drożdżami.

Rozczyn przykryć, odstawić w ciepłe miejsce.

Kiedy zacznie zwiększać objętość, dodać żółtka, jajko, cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz pozostałą przesianą mąkę.

Wyrobić pulchne, sprężyste ciasto.

Połączyć je z wystudzonym roztopionym masłem.

Wyrabiać, aż tłuszcz zostanie wchłonięty.

Przykryć je, odstawić w ciepłe miejsce.

Kiedy ciasto podwoi objętość, formować placuszki, nakładać marmoladę, zlepiać kulki.

Układać na posypanej mąką stolnicy, pozostawić na 20 minut, aby wyrosły.

Pączki smażyć w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temp 16 - 180 st. C. z obu stron na złoty kolor.

Osączyć na papierowym ręczniku.

Przestudzone posypać cukrem pudrem lub polukrować.