Pączki z marmoladą
Pączki z marmoladą
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki masła
- 4 dag świeżych drożdży
- szczypta soli
- smalec lub olej do smażenia pączków
Nadzienie:
- 20 dag dowolnej marmolady
Wykonanie:
Mleko podgrzać do temperatury 25 - 30 st. C., wymieszać z cukrem, 1 łyżką mąki i drożdżami.
Rozczyn przykryć, odstawić w ciepłe miejsce.
Kiedy zacznie zwiększać objętość, dodać żółtka, jajko, cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz pozostałą przesianą mąkę.
Wyrobić pulchne, sprężyste ciasto.
Połączyć je z wystudzonym roztopionym masłem.
Wyrabiać, aż tłuszcz zostanie wchłonięty.
Przykryć je, odstawić w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto podwoi objętość, formować placuszki, nakładać marmoladę, zlepiać kulki.
Układać na posypanej mąką stolnicy, pozostawić na 20 minut, aby wyrosły.
Pączki smażyć w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temp 16 - 180 st. C. z obu stron na złoty kolor.
Osączyć na papierowym ręczniku.
Przestudzone posypać cukrem pudrem lub polukrować.