tradycja w kuchni

Złocista zapiekanka z warzywami i makaronem

Obiady

Złocista zapiekanka z warzywami i makaronem

Złocista zapiekanka z warzywami i makaronem

Składniki:

  • 500g makaronu penne lub innego makaronu do zapiekanek
  • 700ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g mielonej wołowiny lub innego mięsa według wyboru
  • 1 duża cebula
  • 250g świeżych liści szpinaku
  • 200g startego sera mozzarella
  • 100g startego sera cheddar
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • Świeża bazylia do dekoracji

Instrukcje:

Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw.

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.

Dodaj mieloną wołowinę (lub inne mięso) i smaż, aż będzie w pełni ugotowane.

Wlej passatę pomidorową, dodaj oregano i bazylię. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.

Dodaj świeży szpinak do sosu i gotuj, aż zwiędnie.

Wymieszaj ugotowany makaron z sosem, a następnie przełóż całość do naczynia żaroodpornego.

Posyp równomiernie startymi serami mozzarella i cheddar.

Zapiekaj w piekarniku przez około 20-25 minut, aż ser się ładnie zrumieni i zacznie bąbelkować.

Przed podaniem posyp zapiekankę świeżą bazylią.


Ta zapiekanka to doskonały sposób na obiad lub kolację, który z pewnością zadowoli każdego miłośnika makaronu i sera. Smacznego!