Soczysta pieczona pierś z kurczaka z cytryną
Soczysta pieczona pierś z kurczaka z cytryną
Przepis na soczystą pieczoną pierś z kurczaka z cytryną, która jest zarówno aromatyczna, jak i łatwa do przygotowania.
Składniki:
- Piersi z kurczaka bez skóry i kości - 4 sztuki
- Cytryna - 1 duża, wyciśnięty sok i starta skórka
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki
- Czosnek - 3 ząbki, przeciśnięte lub drobno posiekane
- Świeży rozmaryn (lub suszony) - 1 łyżka, posiekany
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
Wykonanie:
Marynata:
W misce wymieszaj sok z cytryny, startą skórkę cytryny, oliwę z oliwek, przeciśnięty czosnek, rozmaryn, sól i pieprz.
Umieść w niej piersi z kurczaka, upewniając się, że są dobrze pokryte marynatą.
Odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut, ale najlepiej na kilka godzin, aby smaki się przesiąknęły.
Rozgrzewanie piekarnika:
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Pieczenie piersi kurczaka:
Umieść piersi z kurczaka wraz z marynatą w naczyniu żaroodpornym lub na blasze do pieczenia.
Możesz dodać dodatkowe plasterki cytryny na wierzch dla dodatkowego smaku i dekoracji.
Piecz kurczaka przez około 20-30 minut, w zależności od wielkości piersi, aż kurczak będzie w pełni upieczony.
Odpoczynek:
Po upieczeniu, daj kurczakowi odpocząć przez kilka minut przed pokrojeniem.
Pozwoli to na zachowanie soczystości mięsa.
Podawanie:
Podawaj kurczaka na ciepło, polanego pozostałym w naczyniu sosem.
Świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami, sałatką, czy ryżem.
Ta prosta i smaczna pierś z kurczaka z cytryną to idealny wybór na szybki obiad lub kolację. Smacznego!
Wskazówki:
- Aby pierś z kurczaka była bardziej soczysta, możesz ją zamarynować na kilka godzin przed pieczeniem.
- Jeśli chcesz, możesz dodać do marynaty inne składniki, np. czosnek, oregano lub tymianek.
- Po upieczeniu możesz polać pierś z kurczaka sosem cytrynowym, który przygotujesz z wyciśniętego soku z cytryny, oliwy z oliwek i miodu.