tradycja w kuchni

Kluski śląskie

Obiady

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana - według potrzeby
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Wykonanie:

Ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę.

Masę włożyć do miski, wyrównać powierzchnię, podzielić nożem na 4 równe części.

Jedną część wyjąć i odłożyć, w zagłębienie wsypać mąkę ziemniaczaną.

Odłożone ziemniaki dodać z powrotem do miski, składniki posolić, starannie wyrobić.

Z niewielkich porcji ciasta utoczyć na stolnicy wałki szerokości 2 - 3 cm, podsypując mąką.

Odkrawać z nich 3 centymetrowe kluski, na dłoni formować z każdej kulkę, zrobić w niej zagłębienie małym palcem.

Kluski gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

Wyjąć łyżką cedzakową po 2 - 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.