Kluski śląskie
Kluski śląskie
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- mąka ziemniaczana - według potrzeby
- 2 łyżki oleju
- sól
Wykonanie:
Ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę.
Masę włożyć do miski, wyrównać powierzchnię, podzielić nożem na 4 równe części.
Jedną część wyjąć i odłożyć, w zagłębienie wsypać mąkę ziemniaczaną.
Odłożone ziemniaki dodać z powrotem do miski, składniki posolić, starannie wyrobić.
Z niewielkich porcji ciasta utoczyć na stolnicy wałki szerokości 2 - 3 cm, podsypując mąką.
Odkrawać z nich 3 centymetrowe kluski, na dłoni formować z każdej kulkę, zrobić w niej zagłębienie małym palcem.
Kluski gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Wyjąć łyżką cedzakową po 2 - 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.