tradycja w kuchni

Naleśniki biszkoptowe z serkiem i jagodami

Deser

Naleśniki biszkoptowe z serkiem i jagodami

Naleśniki biszkoptowe z serkiem i jagodami

Składniki:

  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki schłodzonej śmietanki 30%
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • 20 - 30 dag jagód
  • 25 dag waniliowego serka homogenizowanego

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, żółtka i mleko.

Składniki zmiksować.

Śmietankę ubić, dodać do masy, wymieszać.

Ciasto połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę.

Na lekko natłuszczoną olejem patelnię wylewać porcje ciasta.

Smażyć naleśniki z dwóch stron na złoty kolor.

Następnie posmarować je serkiem, złożyć i obficie posypać umytymi jagodami.