tradycja w kuchni

Dyniowe gnocchi

Obiady

Dyniowe gnocchi

Dyniowe gnocchi

Składniki:

  • 2 szklanki puree z dyni
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki parmezanu (startego)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Gałka muszkatołowa do smaku


Wykonanie::

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.

W misce połącz puree z dyni, jajka, masło, parmezan, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj, aż ciasto będzie jednolite.

Wyciągnij kawałek ciasta i uformuj z niego wałek o grubości około 2 cm.

Krój gnocchi na małe kawałki i ugnieć widelcem, aby nadać im charakterystyczny wzór.

Gotuj gnocchi we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.

Odcedź i podawaj z ulubionym sosem.