Dyniowe gnocchi
Dyniowe gnocchi
Składniki:
- 2 szklanki puree z dyni
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki parmezanu (startego)
- Sól i pieprz do smaku
- Gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie::
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
W misce połącz puree z dyni, jajka, masło, parmezan, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj, aż ciasto będzie jednolite.
Wyciągnij kawałek ciasta i uformuj z niego wałek o grubości około 2 cm.
Krój gnocchi na małe kawałki i ugnieć widelcem, aby nadać im charakterystyczny wzór.
Gotuj gnocchi we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
Odcedź i podawaj z ulubionym sosem.