tradycja w kuchni

Sałatka z tuńczykiem

Sałatki

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Składniki:

  • 400 g umytych i pokrojonych na mniejsze cząstki młodych ziemniaków
  • 1 pokrojona w paski zielona papryka
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 50 g odsączonej kukurydzy z puszki
  • 1 pokrojona czerwona cebula
  • ok. 300 g odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka z puszki w sosie własnym
  • 2 łyżki czarnych oliwek posiekanych
  • sól
  • pieprz

Dressing:

2 łyżki majonezu

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżka soku z limetki

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

starta skórka z 1 limetki


Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.

Odcedzić, przełożyć do miski i ostudzić.

Do ziemniaków dodać paprykę, kukurydzę i cebulę, wymieszać ostrożnie, tak, aby ziemniaki się nie rozpadły.

Wszystko przełożyć do dużej miski, a na wierzch położyć tuńczyka, rozdrobnione jajka na twardo i oliwki.

Przyprawić solą i pieprzem.

Przygotować dressing:

Rozmieszać majonez ze śmietaną, sokiem z limetki, czosnkiem i startą skórką z limetki.

Dressingiem polać wierzchnią warstwę tuńczyka, jajek i oliwek.