Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem
Składniki:
- 400 g umytych i pokrojonych na mniejsze cząstki młodych ziemniaków
- 1 pokrojona w paski zielona papryka
- 4 ugotowane na twardo jajka
- 50 g odsączonej kukurydzy z puszki
- 1 pokrojona czerwona cebula
- ok. 300 g odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka z puszki w sosie własnym
- 2 łyżki czarnych oliwek posiekanych
- sól
- pieprz
Dressing:
2 łyżki majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka soku z limetki
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
starta skórka z 1 limetki
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Odcedzić, przełożyć do miski i ostudzić.
Do ziemniaków dodać paprykę, kukurydzę i cebulę, wymieszać ostrożnie, tak, aby ziemniaki się nie rozpadły.
Wszystko przełożyć do dużej miski, a na wierzch położyć tuńczyka, rozdrobnione jajka na twardo i oliwki.
Przyprawić solą i pieprzem.
Przygotować dressing:
Rozmieszać majonez ze śmietaną, sokiem z limetki, czosnkiem i startą skórką z limetki.
Dressingiem polać wierzchnią warstwę tuńczyka, jajek i oliwek.