tradycja w kuchni

Bruschetta

Przystawki

Bruschetta

Bruschetta

Składniki:

  • ok. 60 g suszonych pomidorów, niemarynowanych
  • 250 ml wrzątku
  • 1 pełnoziarnista bagietka (dł. ok. 30 cm)
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 25 g rozdrobnionych na ćwiartki czarnych oliwek bez pestek
  • sól
  • pieprz
  • 40 g pokrojonej w kostkę mozzarelli
  • 2 łyżki świeżej posiekanej bazylii

Wykonanie:

Suszone pomidory włożyć do żaroodpornej miseczki i zalać gotującą się wodą.

Zostawić na ok. 30 minut, aby napęczniały.

Następnie wyłożyć na sitko, aby ociekły, osuszyć je papierowym ręcznikiem, pokroić w cienkie paseczki i odstawić.

Bagietkę pokroić na 10 - 12 kawałków, piętki odłożyć.

Obie strony natrzeć czosnkiem, lekko posmarować oliwą z oliwek.

Kromki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i piec, aż się zrumienią na złotobrązowy kolor.

Następnie na zrumienione kromki położyć pomidory i oliwki.

Solidnie przyprawić pieprzem i solą.

Udekorować mozzarellą i bazylią. 

Wstawić do piekarnika na 2 - 3 minuty, aż ser zacznie się topić.