Bruschetta
Bruschetta
Składniki:
- ok. 60 g suszonych pomidorów, niemarynowanych
- 250 ml wrzątku
- 1 pełnoziarnista bagietka (dł. ok. 30 cm)
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 25 g rozdrobnionych na ćwiartki czarnych oliwek bez pestek
- sól
- pieprz
- 40 g pokrojonej w kostkę mozzarelli
- 2 łyżki świeżej posiekanej bazylii
Wykonanie:
Suszone pomidory włożyć do żaroodpornej miseczki i zalać gotującą się wodą.
Zostawić na ok. 30 minut, aby napęczniały.
Następnie wyłożyć na sitko, aby ociekły, osuszyć je papierowym ręcznikiem, pokroić w cienkie paseczki i odstawić.
Bagietkę pokroić na 10 - 12 kawałków, piętki odłożyć.
Obie strony natrzeć czosnkiem, lekko posmarować oliwą z oliwek.
Kromki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i piec, aż się zrumienią na złotobrązowy kolor.
Następnie na zrumienione kromki położyć pomidory i oliwki.
Solidnie przyprawić pieprzem i solą.
Udekorować mozzarellą i bazylią.
Wstawić do piekarnika na 2 - 3 minuty, aż ser zacznie się topić.