tradycja w kuchni

Prosta i szybka zupa jarzynowa

Zupy

Prosta i szybka zupa jarzynowa

Prosta i szybka zupa jarzynowa

Składniki:

  • 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki, pokrojone w plasterki
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki do posypania

Wykonanie:

W garnku rozgrzej masło lub olej, dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli.

Dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę. Smaż przez kilka minut.

Zalej warzywa bulionem warzywnym i gotuj na średnim ogniu do momentu, gdy ziemniaki i marchewka będą miękkie (około 15-20 minut).

Dodaj mrożony groszek i gotuj przez kolejne 5 minut.

Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.

Posyp zupę posiekaną natką pietruszki przed podaniem.


To jest bardzo prosty i szybki przepis na zupę jarzynową. Możesz go dostosować według swoich preferencji i dostępności składników. Smacznego!