tradycja w kuchni

Barszcz ukraiński

Zupy

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Składniki:

  • 30 dag wołowiny z kością
  • 25 dag poszatkowanej białej kapusty
  • 20 dag białej fasoli
  • 4 buraczki
  • 4 ziemniaki
  • 4 pomidory
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • kawałek pora
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz czarny
  • cukier

Wykonanie:

Fasolę wypłukać, namoczyć na noc w letniej przegotowanej wodzie.

Ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła.

Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać 2 litrami zimnej wody, gotować przez ok. 50 minut na małym ogniu.

Wywar przecedzić.

Pomidory umyć, pokroić w kostkę, dusić kilka minut, podlewając odrobiną wody.

Włoszczyznę, ziemniaki i buraki obrać, umyć, pokroić w kostkę, wrzucić razem z kapustą do wywaru, dodać sól, liść laurowy i ziele angielskie.

Gdy warzywa będą miękkie, dołożyć odcedzoną fasolę oraz przetarte przez sitko pomidory.

Barszcz podprawić śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować.

Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem.