Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński
Składniki:
- 30 dag wołowiny z kością
- 25 dag poszatkowanej białej kapusty
- 20 dag białej fasoli
- 4 buraczki
- 4 ziemniaki
- 4 pomidory
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- kawałek pora
- 1/2 szklanki śmietany
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- pieprz czarny
- cukier
Wykonanie:
Fasolę wypłukać, namoczyć na noc w letniej przegotowanej wodzie.
Ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła.
Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać 2 litrami zimnej wody, gotować przez ok. 50 minut na małym ogniu.
Wywar przecedzić.
Pomidory umyć, pokroić w kostkę, dusić kilka minut, podlewając odrobiną wody.
Włoszczyznę, ziemniaki i buraki obrać, umyć, pokroić w kostkę, wrzucić razem z kapustą do wywaru, dodać sól, liść laurowy i ziele angielskie.
Gdy warzywa będą miękkie, dołożyć odcedzoną fasolę oraz przetarte przez sitko pomidory.
Barszcz podprawić śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować.
Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem.