tradycja w kuchni

Gęsie udka z czerwoną kapustą

Obiady

Gęsie udka z czerwoną kapustą

Gęsie udka z czerwoną kapustą

Składniki:

  • 2 gęsie udka (ok. 50 dag każde)
  • 2 - 3 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 1 łyżka smalcu (najlepiej gęsiego)
  • 1 jabłko kwaśne, np: antonówka
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu
  • sól
  • pieprz czarny

Wykonanie:

Udka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.

Cebulę obrać i drobno posiekać.

Marchewkę obrać i pokroić w kostkę.

W brytfannie rozgrzać smalec i obsmażyć udka na średnim ogniu.

Dodać marchewkę i połowę cebuli, smażyć jeszcze przez kilka minut.

Posypać całość majerankiem, podlać połową bulionu, przykryć brytfannę i dusić udka przez ok. 1,5 godziny na małym ogniu.

Co jakiś czas zbierać wytapiający się tłuszcz (nie wyrzucać).

Kapustę przekroić na ćwiartki i usunąć głąb.

Następnie poszatkować w cienkie paseczki.

Jabłko pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.

Rozgrzać w garnuszku 2 łyżki tłuszczu zebranego podczas pieczenia udek i zeszklić na nim resztę cebuli.

Dodać kapustę i podsmażyć ją przez ok. 5 minut, często mieszając.

Następnie dodać resztę bulionu, jabłko, liść laurowy, cukier i ocet.

Dusić pod przykryciem przez 30 minut.

Doprawić kapustę solą i pieprzem.