Gęsie udka z czerwoną kapustą
Gęsie udka z czerwoną kapustą
Składniki:
- 2 gęsie udka (ok. 50 dag każde)
- 2 - 3 cebule
- 1 marchewka
- 1 główka czerwonej kapusty
- 1 łyżka smalcu (najlepiej gęsiego)
- 1 jabłko kwaśne, np: antonówka
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki octu
- sól
- pieprz czarny
Wykonanie:
Udka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
W brytfannie rozgrzać smalec i obsmażyć udka na średnim ogniu.
Dodać marchewkę i połowę cebuli, smażyć jeszcze przez kilka minut.
Posypać całość majerankiem, podlać połową bulionu, przykryć brytfannę i dusić udka przez ok. 1,5 godziny na małym ogniu.
Co jakiś czas zbierać wytapiający się tłuszcz (nie wyrzucać).
Kapustę przekroić na ćwiartki i usunąć głąb.
Następnie poszatkować w cienkie paseczki.
Jabłko pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Rozgrzać w garnuszku 2 łyżki tłuszczu zebranego podczas pieczenia udek i zeszklić na nim resztę cebuli.
Dodać kapustę i podsmażyć ją przez ok. 5 minut, często mieszając.
Następnie dodać resztę bulionu, jabłko, liść laurowy, cukier i ocet.
Dusić pod przykryciem przez 30 minut.
Doprawić kapustę solą i pieprzem.