Witamina D - ważne informacje!
Witamina D - ważne informacje!
Witamina D to grupa związków chemicznych, z których najważniejszymi są witamina D2 (ergokalciferol) i witamina D3 (cholekalcyferol).
Witamina D jest niezbędna do utrzymania zdrowia kości i zębów oraz wpływa na wiele procesów metabolicznych w organizmie.
Najlepszym źródłem witaminy D jest produkcja w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego. Jednak witamina D występuje również w niektórych produktach spożywczych, takich jak:
-
ryby tłuste (łosoś, śledź, makrela)
-
wątróbka (np. wątróbka wołowa)
-
żółtka jaj
-
sery (np. żółty ser)
-
mleko (zwłaszcza wzbogacone witaminą D)
Witamina D jest niezbędna do wchłaniania wapnia i fosforu z pokarmu, a także do utrzymania właściwego poziomu tych minerałów we krwi. Niedobór witaminy D może prowadzić do zaburzeń gospodarki wapniowo-fosforanowej, co objawia się m.in. osteoporozą u dorosłych i krzywicą u dzieci. Ponadto niedobór witaminy D zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca, chorób nowotworowych, depresji i chorób autoimmunologicznych.
Najlepszym źródłem witaminy D jest produkcja w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego. Zalecane jest codzienne wystawienie na słońce bez kremów z filtrem przez około 15-20 minut. W przypadku braku wystarczającej ekspozycji na słońce, zaleca się suplementację witaminy D, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Suplementacja witaminy D powinna odbywać się pod kontrolą lekarza, ponieważ zbyt wysokie dawki mogą prowadzić do zatrucia witaminą D.