tradycja w kuchni

Witamina E - ważne informacje!

Porady

Witamina E - ważne informacje!

Witamina E - ważne informacje!

               

Witamina E to grupa ośmiu związków chemicznych, które zaliczane są do antyoksydantów. Najważniejszym związkowym wchodzącym w skład witaminy E jest alfa-tokoferol. Witamina E chroni organizm przed wolnymi rodnikami, które mogą uszkadzać komórki i prowadzić do chorób serca, chorób nowotworowych oraz starzenia się organizmu.


Witamina E występuje w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza tłustych rybach, olejach roślinnych, orzechach i nasionach. Oto kilka przykładów źródeł witaminy E:

  • Oleje roślinne: Olej słonecznikowy, olej sojowy, olej    rzepakowy, olej kukurydziany i oliwa z oliwek są bogate w witaminę    E. 1 łyżka stołowa (ok. 14 g) oleju słonecznikowego zawiera    około 5,6 mg witaminy E.
  • Orzechy i nasiona: Migdały, orzechy laskowe, orzechy    włoskie, nasiona słonecznika i siemię lniane są dobrym źródłem    witaminy E. W 30 gramach orzechów włoskich zawiera się około 4,6    mg witaminy E.
  • Zielone warzywa: Szpinak, brokuły, jarmuż i szparagi są    dobrym źródłem witaminy E. W 100 gramach szpinaku zawiera się    około 1,5 mg witaminy E.
  • Tłuste ryby: Tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela i    sardynki, są dobrym źródłem witaminy E. W 100 gramach łososia    zawiera się około 0,5 mg witaminy E.
  • Pełnoziarniste produkty zbożowe: Chleb pełnoziarnisty,    kasza jaglana, płatki owsiane i brązowy ryż zawierają witaminę    E. W 100 gramach płatków owsianych zawiera się około 1,1 mg    witaminy E.
  • Jaja: Żółtko jajek zawiera witaminę E. W jednym jaju    kurzym zawiera się około 0,5 mg witaminy E.


Niedobór witaminy E jest rzadki i występuje najczęściej u osób z zaburzeniami wchłaniania tłuszczów, takich jak choroby trzustki, wątroby i dróg żółciowych. Objawy niedoboru witaminy E to m.in. osłabienie mięśni, zaburzenia równowagi, suchość skóry i zmniejszona odporność na infekcje.

Dawkowanie witaminy E powinno być dostosowane do indywidualnych potrzeb organizmu i powinno odbywać się pod nadzorem lekarza. Spożywanie zbyt dużych dawek witaminy E może prowadzić do toksyczności, a przewlekłe stosowanie wysokich dawek może zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych chorób, takich jak choroby serca.