tradycja w kuchni

Warzywne szaszłyki

Przystawki

Warzywne szaszłyki

Warzywne szaszłyki

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 papryki
  • 1 marchewka
  • 5 pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

  1. Umyte i oczyszczone warzywa pokrój w plastry i przełóż do miski.
  2. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem, dodaj oliwę i sok z cytryny. Wymieszaj.
  3. Na patyczkach do szaszłyków ułóż po kawałku każdego warzywa.
  4. Szaszłyki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione.
  6. Podawaj na ciepło z ulubionym sosem.