Warzywne szaszłyki
Warzywne szaszłyki
Składniki:
- 2 cukinie
- 2 papryki
- 1 marchewka
- 5 pieczarek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
- Umyte i oczyszczone warzywa pokrój w plastry i przełóż do miski.
- Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem, dodaj oliwę i sok z cytryny. Wymieszaj.
- Na patyczkach do szaszłyków ułóż po kawałku każdego warzywa.
- Szaszłyki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione.
- Podawaj na ciepło z ulubionym sosem.