tradycja w kuchni

Tradycyjne pieczone udka kurczaka

Obiady

Tradycyjne pieczone udka kurczaka

Tradycyjne pieczone udka kurczaka

Składniki:

  • 8 udek kurczaka
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka suszonego tymianku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. W misce rozetrzyj masło z solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem.
  3. Umyte i osuszone udka kurczaka posmaruj masłem z przyprawami.
  4. Umieść udka w naczyniu do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika.
  5. Piecz przez 40-45 minut, aż skórka będzie chrupiąca i mięso będzie gotowe.
  6. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!