tradycja w kuchni

Domowy dżem morelowy

Przetwory

Domowy dżem morelowy

Domowy dżem morelowy

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych moreli
  • 0,5 kg cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Morele umyj, usuń pestki i pokrój na małe kawałki.
  2. W dużym garnku połącz morele i cukier, dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
  3. Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści i dżem zgęstnieje.
  4. Proces ten może potrwać do 2 godzin, w zależności od ilości owoców i rodzaju cukru.
  5. Gotowy dżem przelej do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij.
  6. Dżem można przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu do 1 roku.

Smacznego!