tradycja w kuchni

Tradycyjna zupa szpinakowa

Zupy

Tradycyjna zupa szpinakowa

Tradycyjna zupa szpinakowa

Składniki:

  • 1 kg świeżych liści szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 ziemniaków
  • 2-3 łyżki masła
  • 4-5 szklanek bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana do dekoracji (opcjonalnie)
  • jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle w garnku.
  2. Dodaj pokrojone ziemniaki i szpinak i smaż przez kilka minut.
  3. Dodaj bulion warzywny i gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Zmiksuj zupę blenderem na gładką masę (można pominąć).
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Podawaj ciepłą, udekorowaną śmietaną (opcjonalnie) lub z jajkiem ugotowanym na twardo

Smacznego!