Przepis na proste i smaczne naleśniki bananowe
Przepis na proste i smaczne naleśniki bananowe
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 1 1/2 szklanki mąki
- 2 jaja
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
- W misce rozgnieć banany na papkę za pomocą widelca.
- Dodać jaja, mleko, cukier, sól i ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszać.
- Dodać mąkę i olej i dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju.
- Łyżką nabierać porcje ciasta i układać na rozgrzanej patelni.
- Smażyć na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z jednej strony, aż się zrumieni.
- Przewrócić i smażyć jeszcze przez około 2 minuty z drugiej strony.
- Usmażone naleśniki wyjąć z patelni i odłożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawać naleśniki bananowe na ciepło, posypane cukrem pudrem lub polane miodem, a także z ulubionymi dodatkami, takimi jak orzechy, bakalie lub bita śmietana. Smacznego!