tradycja w kuchni

Przepis na proste i smaczne naleśniki bananowe

Deser

Przepis na proste i smaczne naleśniki bananowe

Przepis na proste i smaczne naleśniki bananowe

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  • W misce rozgnieć banany na papkę za pomocą widelca.
  • Dodać jaja, mleko, cukier, sól i ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszać.
  • Dodać mąkę i olej i dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto.
  • Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju.
  • Łyżką nabierać porcje ciasta i układać na rozgrzanej patelni.
  • Smażyć na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z jednej strony, aż się zrumieni.
  • Przewrócić i smażyć jeszcze przez około 2 minuty z drugiej strony.
  • Usmażone naleśniki wyjąć z patelni i odłożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podawać naleśniki bananowe na ciepło, posypane cukrem pudrem lub polane miodem, a także z ulubionymi dodatkami, takimi jak orzechy, bakalie lub bita śmietana. Smacznego!