tradycja w kuchni

Jajka sadzone na bogato

Śniadania

Jajka sadzone na bogato

Jajka sadzone na bogato

Składniki:

  • 4 jajka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 15 - 20 dag krojonego wędzonego boczku
  • 1/2 pęczka cebulki dymki
  • sól
  • pieprz czarny


Wykonanie:

Cebulkę dymkę drobno posiekać w kostkę.

Pomidorki umyć, przekroić na połówki.

Na dużą rozgrzaną patelnię wrzucić boczek, smażyć kilka minut, aż wytopi się tłuszcz.

Zdjąć boczek z patelni.

Jajka wbić na pozostały na patelni tłuszcz, smażyć na małym ogniu, aż białko się zetnie.

Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i smażyć jeszcze przez ok. 1 minutę.

Jajka delikatnie wyłożyć na talerze, obłożyć skwarkami oraz połówkami pomidorków.

Posypać posiekaną cebulką, oprószyć solą i pieprzem.

Podawać z pieczywem.