Jajka sadzone na bogato
Jajka sadzone na bogato
Składniki:
- 4 jajka
- 10 pomidorków koktajlowych
- 15 - 20 dag krojonego wędzonego boczku
- 1/2 pęczka cebulki dymki
- sól
- pieprz czarny
Wykonanie:
Cebulkę dymkę drobno posiekać w kostkę.
Pomidorki umyć, przekroić na połówki.
Na dużą rozgrzaną patelnię wrzucić boczek, smażyć kilka minut, aż wytopi się tłuszcz.
Zdjąć boczek z patelni.
Jajka wbić na pozostały na patelni tłuszcz, smażyć na małym ogniu, aż białko się zetnie.
Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i smażyć jeszcze przez ok. 1 minutę.
Jajka delikatnie wyłożyć na talerze, obłożyć skwarkami oraz połówkami pomidorków.
Posypać posiekaną cebulką, oprószyć solą i pieprzem.
Podawać z pieczywem.