tradycja w kuchni

Wątróbka z cebulą i papryką

Obiady

Wątróbka z cebulą i papryką

Wątróbka z cebulą i papryką

Składniki:

  • ok. 60 dag kurzej wątróbki
  • 1 cebula
  • 1 papryka (zielona lub czerwona)
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Paprykę przekroić, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paski.

Cebulę i paprykę podsmażyć na rozgrzanym oleju, posolić i odstawić.

Wątróbkę dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć.

Oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące.

Smażyć pod przykryciem na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła z obu stron na rumiano.

Wątróbkę wyłożyć na talerz, posolić i obłożyć smażoną cebulą i papryką.

Tak przygotowaną wątróbkę można udekorować natką pietruszki.


Wątróbka doskonale smakuje z ziemniakami lub pieczywem.