Wątróbka z cebulą i papryką
Wątróbka z cebulą i papryką
Składniki:
- ok. 60 dag kurzej wątróbki
- 1 cebula
- 1 papryka (zielona lub czerwona)
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Paprykę przekroić, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paski.
Cebulę i paprykę podsmażyć na rozgrzanym oleju, posolić i odstawić.
Wątróbkę dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć.
Oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące.
Smażyć pod przykryciem na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła z obu stron na rumiano.
Wątróbkę wyłożyć na talerz, posolić i obłożyć smażoną cebulą i papryką.
Tak przygotowaną wątróbkę można udekorować natką pietruszki.
Wątróbka doskonale smakuje z ziemniakami lub pieczywem.