tradycja w kuchni

Lekki krem z ziemniaków i pora

Zupy

Lekki krem z ziemniaków i pora

Lekki krem z ziemniaków i pora

Składniki:

  • 1 litr rosołu drobiowego
  • 5 ziemniaków
  • 2-3 pory
  • 0,5 szklanki śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • grzanki (można pominąć)


Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.

Pory obrać, odciąć zielone części, a białe dokładnie umyć i pokroić w plasterki.

Rozdrobnione ziemniaki i pory dusić w garnuszku na maśle przez ok. 5 minut.

Podduszone warzywa zalać gorącym rosołem drobiowym.

Całość gotować pod przykryciem przez ok. 45 minut na małym ogniu.

Zupę lekko przestudzić i zmiksować,  a następnie przetrzeć przez sito.

Żółtko zmiksować ze śmietanką i dodać do kremu.

Krem lekko podgrzać, ale nie doprowadzać do zagotowania.

Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Można podawać z grzankami lub zwykłym pieczywem.