Lekki krem z ziemniaków i pora
Lekki krem z ziemniaków i pora
Składniki:
- 1 litr rosołu drobiowego
- 5 ziemniaków
- 2-3 pory
- 0,5 szklanki śmietanki 30%
- 1 żółtko
- 1,5 łyżki masła
- sól
- pieprz
- grzanki (można pominąć)
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
Pory obrać, odciąć zielone części, a białe dokładnie umyć i pokroić w plasterki.
Rozdrobnione ziemniaki i pory dusić w garnuszku na maśle przez ok. 5 minut.
Podduszone warzywa zalać gorącym rosołem drobiowym.
Całość gotować pod przykryciem przez ok. 45 minut na małym ogniu.
Zupę lekko przestudzić i zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito.
Żółtko zmiksować ze śmietanką i dodać do kremu.
Krem lekko podgrzać, ale nie doprowadzać do zagotowania.
Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Można podawać z grzankami lub zwykłym pieczywem.