Najlepsze risotto z kurczakiem i pieczarkami
Najlepsze risotto z kurczakiem i pieczarkami
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- ok. 50 dag ryżu
- 1 cebula
- 30-40 dag pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- bulion grzybowy
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- ok. 15 dag startego parmezanu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 1,5 - 2 łyżki masła
Wykonanie:
Natkę pietruszki umyć, dokładnie osuszyć i drobno posiekać.
Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać w kostkę - czosnek można przecisnąć przez praskę.
Piersi kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę.
Następnie oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oliwie z oliwek.
Mięso zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu smażyć czosnek przez 2-3 minuty.
Do czosnku dodać pieczarki i smażyć, aż powstały płyn odparuje.
W garnku zagotować ok. 1 litra wody, dodać bulion grzybowy - jeżeli jest w kostkach to dać 2 sztuki.
Na patelni na 1 łyżce masła i odrobinie oliwy z oliwek zeszklić cebulę.
Następnie na patelnię wsypać ryż i smażyć przez ok. 2 minuty, często mieszając.
Wlać wino i gotować, aż cały płyn odparuje.
Dodać grzyby, wlać 0,5 szklanki bulionu.
Całość mieszać, aż ryż wchłonie płyn i stopniowo dolewać bulion.
Gotować przez ok. 25 minut, aż ryż będzie lekko miękki.
Następnie dodać kurczaka i smażyć przez ok. 3-4 minuty.Dodać pozostałe masło i parmezan.
Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.Posypać natką pietruszki,