tradycja w kuchni

Najlepsze risotto z kurczakiem i pieczarkami

Obiady

Najlepsze risotto z kurczakiem i pieczarkami

Najlepsze risotto z kurczakiem i pieczarkami

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • ok. 50 dag ryżu
  • 1 cebula
  • 30-40 dag pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • bulion grzybowy
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • ok. 15 dag startego parmezanu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1,5 - 2 łyżki masła


Wykonanie:

Natkę pietruszki umyć, dokładnie osuszyć i drobno posiekać.

Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki.

Cebulę i czosnek obrać i posiekać w kostkę - czosnek można przecisnąć przez praskę.

Piersi kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę.

Następnie oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oliwie z oliwek.

Mięso zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu smażyć czosnek przez 2-3 minuty.

Do czosnku dodać pieczarki i smażyć, aż powstały płyn odparuje.

W garnku zagotować ok. 1 litra wody, dodać bulion grzybowy - jeżeli jest w kostkach to dać 2 sztuki.

Na patelni na 1 łyżce masła i odrobinie oliwy z oliwek zeszklić cebulę.

Następnie na patelnię wsypać ryż i smażyć przez ok. 2 minuty, często mieszając.

Wlać wino i gotować, aż cały płyn odparuje.

Dodać grzyby, wlać 0,5 szklanki bulionu.

Całość mieszać, aż ryż wchłonie płyn i stopniowo dolewać bulion.

Gotować przez ok. 25 minut, aż ryż będzie lekko miękki.

Następnie dodać kurczaka i smażyć przez ok. 3-4 minuty.

Dodać pozostałe masło i parmezan.

Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Posypać natką pietruszki,