Dorsz z warzywami i sosem szpinakowym
Dorsz z warzywami i sosem szpinakowym
Składniki:
- ok. 50 dag filetów z dorsza
- 1,5 - 2 marchewki
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 20 dag szpinaku (może być mrożony)
- ok. 150 ml śmietanki 18%
- 2 ząbki czosnku
- 2 - 3 łyżeczki mąki
- oliwa z oliwek
- cytryna
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Rybę skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem i odstawić na godzinę do lodówki.
Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (lub pokroić w drobną kostkę).
Paprykę zieloną i czerwoną umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę lub cienkie paseczki.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć rozdrobnioną marchewkę i papryki.
Na warzywach poukładać kawałki ryby i delikatnie skropić oliwą z oliwek.
Całość piec przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.
W garnuszku rozgrzać mocno oliwę z oliwek i wrzucić szpinak, mieszać co chwilę.
Kiedy płyn trochę odparuje, dodać drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
Następnie wlać śmietankę, zagęścić mąką i doprowadzić do zagotowania
Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Upieczoną rybę z warzywami wyłożyć na półmisek lub talerz., polać sosem szpinakowym.