tradycja w kuchni

Dorsz z warzywami i sosem szpinakowym

Obiady

Dorsz z warzywami i sosem szpinakowym

Dorsz z warzywami i sosem szpinakowym

Składniki:

  • ok. 50 dag filetów z dorsza
  • 1,5 - 2 marchewki
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 20 dag szpinaku (może być mrożony)
  • ok. 150 ml śmietanki 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 - 3 łyżeczki mąki
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

Rybę skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem i odstawić na godzinę do lodówki.

Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (lub pokroić w drobną kostkę).

Paprykę zieloną i czerwoną umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę lub cienkie paseczki.

Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć rozdrobnioną marchewkę i papryki.

Na warzywach poukładać kawałki ryby i delikatnie skropić oliwą z oliwek.

Całość piec przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.

W garnuszku rozgrzać mocno oliwę z oliwek i wrzucić szpinak, mieszać co chwilę.

Kiedy płyn trochę odparuje, dodać drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

Następnie wlać śmietankę, zagęścić mąką i doprowadzić do zagotowania

Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Upieczoną rybę z warzywami wyłożyć na półmisek lub talerz., polać sosem szpinakowym.