tradycja w kuchni

Brokuły w delikatnym sosie czosnkowym

Sałatki

Brokuły w delikatnym sosie czosnkowym

Brokuły w delikatnym sosie czosnkowym

Składniki:

  • 1,5 - 2 brokuły
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 3 duże ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • oregano bazylia


Wykonanie:

Rozdrobniony brokuł zalać zimną wodą z dodatkiem soli.

Gotować przez ok. 15 minut,aż będą miękkie.

Następnie odcedzić i przełożyć do miski.

Teraz przygotować sos czosnkowy:

Majonez wymieszać z jogurtem.

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła prowansalskie, bazylię, oregano do smaku.

Ugotowane brokuły zalać sosem czosnkowym.