tradycja w kuchni

Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek

Obiady

Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek

Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek

Składniki:

  • ok. 50 dag pieczarek
  • ok. 40 dag ziemniaków
  • 1,5-2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 15 dag startego żółtego sera
  • 0,5 szklanki bulionu (rosołu)
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • brokuł (opcjonalnie)


Wykonanie:

Ziemniaki oczyścić, obrać i podgotować w osolonej wodzie, aż będą półtwarde.

Następnie odcedzić je i pokroić w plasterki.

Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę.

Czosnek obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki.

Cebulę i czosnek podsmażyć na małej ilości tłuszczu.

Następnie dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.

Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dusić pod przykryciem przez 10-15 minut, a po tym czasie odparować płyn.

Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego włożyć pokrojone ziemniaki, następnie pieczarki (można układać je warstwami).

W tym momencie można dodać również ugotowany brokuł.

Na koniec zalać bulionem i posypać żółtym serem.

Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i piec przez 15-20 minut.