Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek
Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek
Składniki:
- ok. 50 dag pieczarek
- ok. 40 dag ziemniaków
- 1,5-2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 15 dag startego żółtego sera
- 0,5 szklanki bulionu (rosołu)
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- brokuł (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ziemniaki oczyścić, obrać i podgotować w osolonej wodzie, aż będą półtwarde.
Następnie odcedzić je i pokroić w plasterki.
Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę.
Czosnek obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki.
Cebulę i czosnek podsmażyć na małej ilości tłuszczu.
Następnie dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.
Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dusić pod przykryciem przez 10-15 minut, a po tym czasie odparować płyn.
Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego włożyć pokrojone ziemniaki, następnie pieczarki (można układać je warstwami).
W tym momencie można dodać również ugotowany brokuł.
Na koniec zalać bulionem i posypać żółtym serem.
Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i piec przez 15-20 minut.