Idealne ciasto drożdżowe na paszteciki
Idealne ciasto drożdżowe na paszteciki
Składniki:
- 25 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 5 dag margaryny
- 3 dag oleju
- 2 jajka
- 0,15 litra mleka
- sól
- cukier
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką mleka, dodać łyżeczkę mąki, pół łyżeczki cukru i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.Mąkę przesiać i dodać do niej ciepłe mleko, szczyptę soli oraz jedno jajko i jedno żółtko z drugiego jajka.
Następnie dodać wyrośnięte drożdże.
Wyrobić ciasto.
W momencie, kiedy składniki już dokładnie się połączą dodać olej oraz roztopioną i przestudzoną margarynę.
Całość dobrze wyrobić i zostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm.
Z nadzienia ułożyć wałek wzdłuż ciasta i zawinąć.
Pokroić na 6-7 cm paszteciki.
Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Zostawić do podrośnięcia,
Na koniec posmarować białkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec w piekarniku nagrzanym na 180 st. C. przez ok. 30 minut do zarumienienia.