tradycja w kuchni

Idealne ciasto drożdżowe na paszteciki

Boże Narodzenie

Idealne ciasto drożdżowe na paszteciki

Idealne ciasto drożdżowe na paszteciki

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 5 dag margaryny
  • 3 dag oleju
  • 2 jajka
  • 0,15 litra mleka
  • sól
  • cukier


Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką mleka, dodać łyżeczkę mąki, pół łyżeczki cukru i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Mąkę przesiać i dodać do niej ciepłe mleko, szczyptę soli oraz jedno jajko i jedno żółtko z drugiego jajka.

Następnie dodać wyrośnięte drożdże.

Wyrobić ciasto.

W momencie, kiedy składniki już dokładnie się połączą dodać olej oraz roztopioną i przestudzoną margarynę.

Całość dobrze wyrobić i zostawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm.

Z nadzienia ułożyć wałek wzdłuż ciasta i zawinąć.

Pokroić na 6-7 cm paszteciki.

Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.

Zostawić do podrośnięcia,

Na koniec posmarować białkiem roztrzepanym z mlekiem.

Piec w piekarniku nagrzanym na 180 st. C. przez ok. 30 minut do zarumienienia.