tradycja w kuchni

Szarlotka bez jajek i cukru

Ciasta

Szarlotka bez jajek i cukru

Szarlotka bez jajek i cukru

Składniki:

  • ok. 3,5 szklanki mąki
  • 1 serek waniliowy (ok. 450 g)
  • 1,5 kostki margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina bułki tartej
  • 1,5 kg jabłek
  • cynamon
  • cukier puder do posypania (można pominąć)


Wykonanie:

Z przesianej mąki, cukru waniliowego, serka, margaryny oraz proszku do pieczenia zagnieść ciasto.

Jeżeli ciasto jest lepkie i nie daje się zagnieść - można dodać mąki.

Wyrobione ciasto podzielić na dwie części - jedna trochę większa, jedna mniejsza.

Większą częścią ciasta wyłożyć blaszkę do pieczenia o wymiarach 24cmx42cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Na ciasto wsypać obrane i starte jabłka. Posypać cynamonem.

Całość przykryć mniejszą częścią ciasta.

Szarlotkę piec w temperaturze 175 st. C. przez ok. 45 minut.

Na koniec ciasto można posypać cukrem pudrem.