Szarlotka bez jajek i cukru
Szarlotka bez jajek i cukru
Składniki:
- ok. 3,5 szklanki mąki
- 1 serek waniliowy (ok. 450 g)
- 1,5 kostki margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina bułki tartej
- 1,5 kg jabłek
- cynamon
- cukier puder do posypania (można pominąć)
Wykonanie:
Z przesianej mąki, cukru waniliowego, serka, margaryny oraz proszku do pieczenia zagnieść ciasto.
Jeżeli ciasto jest lepkie i nie daje się zagnieść - można dodać mąki.
Wyrobione ciasto podzielić na dwie części - jedna trochę większa, jedna mniejsza.
Większą częścią ciasta wyłożyć blaszkę do pieczenia o wymiarach 24cmx42cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto wsypać obrane i starte jabłka. Posypać cynamonem.
Całość przykryć mniejszą częścią ciasta.Szarlotkę piec w temperaturze 175 st. C. przez ok. 45 minut.
Na koniec ciasto można posypać cukrem pudrem.