tradycja w kuchni

Zupa pomidorowa

Obiady

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Składniki:

  • 5 skrzydełek kurczaka lub ok. 30 dag kości wieprzowych
  • 40 - 50 dag przecieru pomidorowego lub 25 dag koncentratu pomidorowego
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1/3 szklanki śmietanki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • sól
  • cukier
  • pieprz czarny mielony

Wykonanie:

Skrzydełka lub kości umyć, umieścić w garnku, zalać 1,5 l. wody i zagotować.

Zmniejszyć ogień, dodać liść laurowy, ziarenka pieprzu i oczyszczoną włoszczyznę.

Gotować przez ok. 40 minut na małym ogniu.

Mięso lub kości i włoszczyznę wyjąć.

Część marchewki pokroić w plasterki, wrzucić z powrotem do wywaru.

Dodać przecier pomidorowy lub koncentrat.

Całość wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut.

Wlać śmietankę, doprawić cukrem, solą i pieprzem.

Zupę podawać z makaronem lub ryżem.

Można ją udekorować natką pietruszki.