Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa
Składniki:
- 5 skrzydełek kurczaka lub ok. 30 dag kości wieprzowych
- 40 - 50 dag przecieru pomidorowego lub 25 dag koncentratu pomidorowego
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1/3 szklanki śmietanki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 liść laurowy
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- sól
- cukier
- pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Skrzydełka lub kości umyć, umieścić w garnku, zalać 1,5 l. wody i zagotować.
Zmniejszyć ogień, dodać liść laurowy, ziarenka pieprzu i oczyszczoną włoszczyznę.
Gotować przez ok. 40 minut na małym ogniu.
Mięso lub kości i włoszczyznę wyjąć.
Część marchewki pokroić w plasterki, wrzucić z powrotem do wywaru.
Dodać przecier pomidorowy lub koncentrat.
Całość wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut.
Wlać śmietankę, doprawić cukrem, solą i pieprzem.
Zupę podawać z makaronem lub ryżem.
Można ją udekorować natką pietruszki.