tradycja w kuchni

Naleśniki z ruskim nadzieniem

Obiady

Naleśniki z ruskim nadzieniem

Naleśniki z ruskim nadzieniem

Składniki:

Ciasto:

  • ok. 30 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • sól
  • tłuszcz do smażenia


Nadzienie:

  • ok. 20 dag białego sera
  • ok. 20 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka tłuszczu (mała / oleju)
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

Mąkę przesiać przez sitko i rozmieszać z jajkami i mlekiem.

Posolić i rozprowadzić z wodą do odpowiedniej gęstości.

Smażyć naleśniki na patelni cienko rozprowadzając ciasto.

Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce.

Do ziemniaków dodać rozkruszony widelcem ser i pokrojoną w kostkę i podsmażoną na tłuszczu cebulkę.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Całość dokładnie wymieszać.

Naleśniki smarować nadzieniem i zwijać.

Podsmażyć do zrumienienia i podawać na gorąco.