Naleśniki z ruskim nadzieniem
Naleśniki z ruskim nadzieniem
Składniki:
Ciasto:
- ok. 30 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- sól
- tłuszcz do smażenia
Nadzienie:
- ok. 20 dag białego sera
- ok. 20 dag ugotowanych ziemniaków
- 1 cebula
- 1 łyżeczka tłuszczu (mała / oleju)
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sitko i rozmieszać z jajkami i mlekiem.
Posolić i rozprowadzić z wodą do odpowiedniej gęstości.
Smażyć naleśniki na patelni cienko rozprowadzając ciasto.
Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce.
Do ziemniaków dodać rozkruszony widelcem ser i pokrojoną w kostkę i podsmażoną na tłuszczu cebulkę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Całość dokładnie wymieszać.
Naleśniki smarować nadzieniem i zwijać.
Podsmażyć do zrumienienia i podawać na gorąco.