tradycja w kuchni

Prosty przepis na barszcz czerwony

Obiady

Prosty przepis na barszcz czerwony

Prosty przepis na barszcz czerwony

Składniki:

  • 1 porcja włoszczyzny
  • 1 cebula
  • ok. 50 dag buraków
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny
  • majeranek


Wykonanie:

Buraki ugotować w skórkach do miękkości.

Umytą i oczyszczoną włoszczyznę zetrzeć na tarce na dużych otworach.

Włożyć do naczynia z połową stopionego tłuszczu i podsmażyć.

Następnie zalać wodą i gotować przez ok. 15 minut, odcedzić.

Ugotowane buraczki obrać i zetrzeć, włożyć do wywaru.

Zakwasić sokiem z cytryny i zagotować.

Doprawić do smaku solą, cukrem i majerankiem.

Dodać resztę tłuszczu.