tradycja w kuchni

Pyszne kotlety z fasoli

Obiady

Pyszne kotlety z fasoli

Pyszne kotlety z fasoli

Składniki:

  • ok. 40 dkg białej fasoli
  • 10 dkg bułki tartej
  • ok. 10 dkg tłuszczu (olej lub oliwa z oliwek)
  • 5 dkg cebuli
  • 2 jajka
  • koperek
  • ok. 10 dkg smalcu do smażenia


Wykonanie:

Fasolę ugotować, odparować do sucha i przestudzić.

Następnie zmielić przez maszynkę.

Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać.

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na tłuszczu.

Do fasoli dodać posiekane jajka, cebulę i drobno pokrojony koperek.

Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.

Z masy formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej.

Smażyć na smalcu z obu stron.

Doskonale smakują, np. z sosem pomidorowym.