Pyszne kotlety z fasoli
Pyszne kotlety z fasoli
Składniki:
- ok. 40 dkg białej fasoli
- 10 dkg bułki tartej
- ok. 10 dkg tłuszczu (olej lub oliwa z oliwek)
- 5 dkg cebuli
- 2 jajka
- koperek
- ok. 10 dkg smalcu do smażenia
Wykonanie:
Fasolę ugotować, odparować do sucha i przestudzić.
Następnie zmielić przez maszynkę.
Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać.
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na tłuszczu.
Do fasoli dodać posiekane jajka, cebulę i drobno pokrojony koperek.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Z masy formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na smalcu z obu stron.
Doskonale smakują, np. z sosem pomidorowym.