tradycja w kuchni

Tradycyjne naleśniki z serem

Deser

Tradycyjne naleśniki z serem

Tradycyjne naleśniki z serem

Składniki:

Ciasto:

  • ok. 20 dag mąki
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka
  • sól
  • odrobina tłuszczu (np. olej, kawałek słoniny)


Nadzienie:

  • ok. 50 dag sera twarogowego
  • wanilia (może być ekstrakt lub cukier waniliowy)
  • 2 łyżki śmietany

Dodatkowo:

  • tłuszcz do obsmażenia (najlepiej masło)
  • cukier puder


Wykonanie:

Jajko rozmieszać z mlekiem, dodać do mąki przesianej przez sitko, posolić.

Trzepaczką wymieszać starannie ciasto, aby nie było grudek.

Zbyt gęste ciasto można rozrzedzić ok. 0,5 szklanki wody, do odpowiedniej gęstości.

Dobrze rozgrzaną patelnię posmarować kawałkiem słoniny lub olejem.

Nalewać ciasto i rozprowadzać je cienką warstwą.

Gdy powierzchnia naleśnika przestanie być lepka, odwrócić go na drugą stronę.

Usmażone naleśniki składać jeden na drugim.


Przygotować nadzienie: Ser utrzeć ze śmietaną, dodać wanilię (starty kawałek laski, ekstrakt lub cukier waniliowy)


Posmarowane masą serową naleśniki zwijać w ruloniki lub trójkąty.

Przed podaniem można je zrumienić na tłuszczu.

Podawać posypane cukrem pudrem lub udekorowane odrobiną płynnej czekolady.