tradycja w kuchni

Tartaletki ze śliwkami

Deser

Tartaletki ze śliwkami

Tartaletki ze śliwkami

Składniki:

  • ok. 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 1/4 kostki schłodzonego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10  - 15 dag migdałów
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 25 - 30 dag śliwek - najlepiej węgierek
  • tłuszcz do wysmarowania foremek


Wykonanie:

Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Następnie pokroić w plasterki i mniejsze cząsteczki.

Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z posiekanym masłem, cukrem i żółtkami.

Dokładnie zagnieść ciasto. (można dodać dodatkowo 1 - 2 łyżki zimnej wody).

Foremki wysmarować tłuszczem i wylepić je ciastem, które następnie trzeba nakłuć widelcem.

Na tak przygotowanym cieście poukładać plasterki śliwek i oprószyć je delikatnie cynamonem.

Na koniec posypać posiekanymi drobno migdałami.

Piec przez 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.