Tartaletki ze śliwkami
Tartaletki ze śliwkami
Składniki:
- ok. 25 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki krupczatki
- 2 żółtka
- 1/4 kostki schłodzonego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 10 - 15 dag migdałów
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 25 - 30 dag śliwek - najlepiej węgierek
- tłuszcz do wysmarowania foremek
Wykonanie:
Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Następnie pokroić w plasterki i mniejsze cząsteczki.
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z posiekanym masłem, cukrem i żółtkami.
Dokładnie zagnieść ciasto. (można dodać dodatkowo 1 - 2 łyżki zimnej wody).
Foremki wysmarować tłuszczem i wylepić je ciastem, które następnie trzeba nakłuć widelcem.
Na tak przygotowanym cieście poukładać plasterki śliwek i oprószyć je delikatnie cynamonem.
Na koniec posypać posiekanymi drobno migdałami.
Piec przez 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.