Jak sprawdzić świeżość jajek? Oto kilka wskazówek!
Jak sprawdzić świeżość jajek? Oto kilka wskazówek!
Przed rozpoczęciem przygotowywania każdej potrawy należy sprawdzić czy jajka, których chcemy użyć są świeże. Jest kilka sposobów na upewnienie się, czy nie trafimy na zepsute i nieświeże jajka.
Sposób I:
Pierwszym sposobem jest użycie owoskopu – sposób zazwyzaj wykorzystywany w handlu. Owoskop jest to urządzenie z okrągłymi otworami i żarówką, która prześwietla jajka.
Jajka świeże są lekko różowe, mają jednolite zabarwienie, nie mają ciemnych plam i smug.
Jajka starsze mają głęboką komorę powietrza i widoczne smugi.
Jajka zepsute są ciemne podczas prześwietlania.
Sposób II:
Prześwietlanie pod żarówką – działanie podobne jak przy użyciu owoskopu.
Sposób III:
Roztwór soli.
Kolejnym sposobem jest sporządzenie roztworu soli (na 1 litr wody – 10 dkg soli) i włożenie do niego jajka.
Jajko świeże opada powoli na dno naczynia, gdyż jest ciężkie i ma w środku niewielką komorę powietrzną.
Jajko średnio świeże utrzymuje się w środku roztworu, natomiast całkiem nieświeże wypływa na powierzchnię roztworu, ponieważ jest częściowo wyschnięte i ma dużą komorę powietrzno – gazową.
Sposób III:
Potrząsanie jajkiem.
Jest to sposób bardzo mało miarodajny, jeżeli chodzi o sprawdzanie świeżości jajka, ponieważ nawet najświeższe jajko może „chlubotać” z powodu zerwania chalaz, czyli osłonki utrzymującej żółtko w jednej pozycji.
Sposób IV:
Wybicie na talerzyk.
Jajko świeże ma przyjemny zapach, wypukłe żółtko wystające ponad rozlewającą się część białka.
Jajko średnio świeże rozlewa się szerzej na talerzyku, a żółtko jest mało wypukłe.
Jajka zepsute mają charakterystyczny nieprzyjemny zapach oraz zmienioną barwę i konsystencję. Żółtko jest spłaszczone, a białko rozlewa się bardzo szeroko na talerzyku.