tradycja w kuchni

Sałatka jarzynowa

Sałatki

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 3 ziemniaki
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 jajka
  • 1 szklanka groszku konserwowego
  • 4 - 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz czarny
  • kilka gałązek natki pietruszki

Wykonanie:

Marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki umyć, ugotować i wystudzić.

Jajka ugotować na twardo, wystudzić.

Warzywa i jajka obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić do miski.

Dodać pokrojone w kostkę ogórki i osączony groszek.

Składniki wymieszać.

Sałatkę polać majonezem połączonym z musztardą, solą i pieprzem, delikatnie wymieszać.

Ozdobić natką pietruszki.