Makaron z sosem grzybowym
Makaron z sosem grzybowym
Składniki:
- 25 - 30 dag makaronu (obojętnie jakiego, aby nie był zbyt drobny)
- ok. 30 dag świeżych grzybów
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- ok. 25 dag śmietany
- 2 łyżeczki posiekanej świeżej natki pietruszki
- sól
- piprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Grzyby dokładnie oczyścić i umyć.
Następnie pokroić w plasterki i zrumienić na odrobinie rozgrzanego oleju.
Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Całość wymieszać i smażyć do momentu, aż cebula się zeszkli.
Następnie powoli wlać śmietanę i dokładnie wymieszać.
Dusić przez ok. 25 minut.
Na koniec sos doprawić solą i pieprzem do smaku i posypać natką pietruszki.
Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu.
Połączyć z sosem i od razu podawać.