tradycja w kuchni

Makaron z sosem grzybowym

Obiady

Makaron z sosem grzybowym

Makaron z sosem grzybowym

Składniki:

  • 25 - 30 dag makaronu (obojętnie jakiego, aby nie był zbyt drobny)
  • ok. 30 dag świeżych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 25 dag śmietany
  • 2 łyżeczki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • sól
  • piprz
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Grzyby dokładnie oczyścić i umyć.

Następnie pokroić w plasterki i zrumienić na odrobinie rozgrzanego oleju.

Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Całość wymieszać i smażyć do momentu, aż cebula się zeszkli.

Następnie powoli wlać śmietanę i dokładnie wymieszać.

Dusić przez ok. 25 minut.

Na koniec sos doprawić solą i pieprzem do smaku i posypać natką pietruszki.


Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu.

Połączyć z sosem i od razu podawać.