tradycja w kuchni

Kurki duszone w winie

Obiady

Kurki duszone w winie

Kurki duszone w winie

Składniki:

  • 30 - 40 dag świeżych kurek
  • 1,5 - 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1/2 szklanki bulionu mięsnego
  • 1,5 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 0,5 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Obraną i drobno posiekane cebule podsmażyć na rozgrzanym oleju.

Kurki dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.

Kurki dodać do cebuli. Dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek.

Całość obsmażyć.

Następnie zalać bulionem mięsnym.

Dodać listek laurowy, ziele angielskie oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.

Całość dusić przez 10 - 15 minut.

Na sam koniec kurki zalać winem i zredukować.

Tak przygotowane kurki zagęścić mąką pszenną rozmieszaną w odrobinie zimnej wody.

Potrawę posypać świeżym koperkiem.