tradycja w kuchni

Metody na przyrządzenie idealnego ciasta biszkoptowego

Porady

Metody na przyrządzenie idealnego ciasta biszkoptowego

Metody na przyrządzenie idealnego ciasta biszkoptowego

               

Ciasto biszkoptowe jest jednym z trudniejszych do przygotowania. Odpowiednio przygotowane i upieczone powinno być lekkie i puszyste.


Istnieją aż trzy sposoby na przygotowanie idealnego ciasta biszkoptowego.


Metoda I:

Wylanie jajek ze skorupek do szklanki – sprawdzanie świeżości

Wlewanie kolejno sprawdzonych jajek do miski

Dodanie odpowiedniej ilości cukru

Ubicie jajek na puszystą masę trzepaczką lub mikserem

Delikatne połączenie ubitych jajek z mąką


Metoda II:

Oddzielenie żółtek od białek

Ubicie białek na sztywną pianę, dodając po trochu cukier i ciągle ubijając

Dodawanie do sztywnej i lśniącej piany po jednym żółtku w trakcie delikatnego ubijania

Połączenie ubitej piany z mąką


Metoda III:

Oddzielenie żółtek od białek

Dodanie do żółtek 2/3 przewidzianej proporcji cukru i utarcie na pulchną masę

Ubicie piany z białek

Dodanie 1/3 ilości cukru do ubitej piany z białek

Połączenie utartych żółtek z pianą

Delikatne połączenie masy jajecznej z mąką