Metody na przyrządzenie idealnego ciasta biszkoptowego
Metody na przyrządzenie idealnego ciasta biszkoptowego
Ciasto biszkoptowe jest jednym z trudniejszych do przygotowania. Odpowiednio przygotowane i upieczone powinno być lekkie i puszyste.
Istnieją aż trzy sposoby na przygotowanie idealnego ciasta biszkoptowego.
Metoda I:
Wylanie jajek ze skorupek do szklanki – sprawdzanie świeżości
Wlewanie kolejno sprawdzonych jajek do miski
Dodanie odpowiedniej ilości cukru
Ubicie jajek na puszystą masę trzepaczką lub mikserem
Delikatne połączenie ubitych jajek z mąką
Metoda II:
Oddzielenie żółtek od białek
Ubicie białek na sztywną pianę, dodając po trochu cukier i ciągle ubijając
Dodawanie do sztywnej i lśniącej piany po jednym żółtku w trakcie delikatnego ubijania
Połączenie ubitej piany z mąką
Metoda III:
Oddzielenie żółtek od białek
Dodanie do żółtek 2/3 przewidzianej proporcji cukru i utarcie na pulchną masę
Ubicie piany z białek
Dodanie 1/3 ilości cukru do ubitej piany z białek
Połączenie utartych żółtek z pianą
Delikatne połączenie masy jajecznej z mąką