tradycja w kuchni

Zapachy ryby w kuchni – jak je usunąć i zapobiegać?

Porady

Zapachy ryby w kuchni – jak je usunąć i zapobiegać?

Zapachy ryby w kuchni – jak je usunąć i zapobiegać?

Większość z nas lubi ryby i często przyrządza je w domu. Jednak po przygotowaniu może pozostać przykry zapach w domu, który długo się utrzymuje i jest ciężki do usunięcia. Jak sobie z tym poradzić?


  • Pierwsze co należy zrobić to porządnie przewietrzyć mieszkanie lub dom po przygotowaniu ryby.
  • Ryby mają bardzo silny zapach, dlatego warto je kroić na desce z tworzywa sztucznego. Drewniana deska szybko wchłania zapach, który jest trudny do usunięcia.
  • Ryby warto smażyć lub gotować w naczyniach przetartych niewielką ilością octu do marynat.
  • Przyrządy kuchenne, które były używane do przygotowania ryb i przeszły jej zapachem warto zanurzyć w zimnej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń i pozostawić na 20 – 30 minut.
  • Zapach ryb, który pozostał na rękach można usunąć zwilżając dłonie letnią wodą i przecierając fusami z kawy.
  • Aby usunąć zapach ryb z naczyń należy myć je w chłodnej wodzie. Gorąca woda utrwala zapachy.
  • Patelnię na której utrzymuje się zapach ryby warto zalać zimną woda i rozpuścić w niej 1 łyżeczkę sody.