Sposoby na przesolone potrawy
Sposoby na przesolone potrawy
Nie ma nic gorszego niż przesolenie potrawy i to zaraz przed przyjściem gości. Ale nic straconego, poniżej znajdziesz kilka sposobów, dzięki którym danie może być do odratowania.
Ziemniak
Kiedy zdarzyło Ci się przesolić zupę – wrzuć do niej surowego obranego ziemniaka. Po ok. 15 minutach ziemniaka należy wyłowić.
Woda
W ten sposób możesz uratować przesolone warzywa. Wystarczy je przełożyć do wrzącej nieosolonej wody i pozostawić na max. 5 minut.
Jabłko
Pokrój jabłko na ćwiartki i wrzuć do przesolonej potrawy na ok. 15 minut.
Jabłko powinno wchłonąć nadmiar soli.
Mleko
Odrobina mleka powinna uratować przesolony sos.
Chleb
Do uratowania przesolonej potrawy można wykorzystać również kromkę chleba. Wrzuć ją, np. do gorącego sosu.
Białko jajka kurzego
Białka oddzielamy od żółtek i wlewamy do gorącej zupy. Białka podczas ścinania się powinny wchłonąć nadmiar soli.
Ścięte białka należy oczywiście usunąć przed podaniem potrawy.