tradycja w kuchni

Jak nie zważyć śmietany w zupie – porady

Porady

Jak nie zważyć śmietany w zupie – porady

Jak nie zważyć śmietany w zupie – porady

               

Chyba każdy chociaż raz w życiu gotując zupę zważył śmietanę. Jak dodawać śmietanę, aby uniknąć mało apetycznych grudek? Oto kilka wskazówek.


Hartowanie śmietany

Śmietanę przygotowaną do zabielenia zupy wlać do miseczki i powoli wlewać do niej gorącą zupę z garnka (5 – 6 łyżek), cały czas mieszając śmietanę.

Tak zahartowaną śmietanę wlać do gorącej zupy w garnku cały czas mieszając.


Sól

Innym sposobem jest dodanie do śmietany szczypty soli, wymieszanie i wlanie jej do gorącej zupy.


Ja osobiście używam pierwszego sposobu :)