Galaretka drobiowa
Galaretka drobiowa
Składniki:
- 2 udka kurczaka
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 2 łyżki groszku konserwowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- 3 łyżeczki żelatyny
- sól
Wykonanie:
Udka umyć, włożyć do garnka, zalać 3 szklankami zimnej wody, zagotować.
Dodać obraną włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
Gotować na małym ogniu przez ok. 50 minut.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.
Udka wyjąć, wystudzić, usunąć skórę, mięso oddzielić od kości, pokroić w kawałki.
Jajko pokroić w półplasterki (można drobniej).
1 marchewkę pokroić w plasterki.
Do wywaru dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę, wymieszać, posolić.
Wywar przecedzić, wystudzić.
W foremkach lub filiżankach umieścić marchewkę, warstwę tężejącego wywaru, kawałki mięsa, rozdrobnione jajko oraz groszek.
Składniki przykryć wywarem.
Schładzać w lodówce do zastygnięcia.
Galaretę podawać wyjętą z foremek i skropioną sokiem z cytryny.