tradycja w kuchni

Galaretka drobiowa

Przystawki

Galaretka drobiowa

Galaretka drobiowa

Składniki:

  • 2 udka kurczaka
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 łyżki groszku konserwowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • sól


Wykonanie:

Udka umyć, włożyć do garnka, zalać 3 szklankami zimnej wody, zagotować.

Dodać obraną włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.

Gotować na małym ogniu przez ok. 50 minut.

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.

Udka wyjąć, wystudzić, usunąć skórę, mięso oddzielić od kości, pokroić w kawałki.

Jajko pokroić w półplasterki (można drobniej).

1 marchewkę pokroić w plasterki.

Do wywaru dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę, wymieszać, posolić.

Wywar przecedzić, wystudzić.

W foremkach lub filiżankach umieścić marchewkę, warstwę tężejącego wywaru, kawałki mięsa, rozdrobnione jajko oraz groszek.

Składniki przykryć wywarem.

Schładzać w lodówce do zastygnięcia.

Galaretę podawać wyjętą z foremek i skropioną sokiem z cytryny.