tradycja w kuchni

Omlet ze szpinakiem

Śniadania

Omlet ze szpinakiem

Omlet ze szpinakiem

Składniki:

  • 4 jajka
  • ok. 20 dag liści szpinaku (może być mrożony)
  • 1,5 - 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka parmezanu startego
  • pieprz
  • sol
  • olej


Wykonanie:

Szpinak dokładnie opłukać i osączyć.

Następnie na patelni rozgrzać trochę oleju i dodać szpinak.

Smażyć przez ok. 5 minut, doprawić czosnkiem.

Jajka wybić do miseczki i doprawić solą, pieprzem. Dokładnie roztrzepać.

Jajka wylać na szpinak i smażyć na małym ogniu, aż omlet się zetnie.

Następnie obrócić na drugą stronę i smażyć przez ok. 2 minuty.

Na koniec posypać startym parmezanem.