tradycja w kuchni

Jałowiec pospolity – zastosowanie w kuchni

Zioła i przyprawy

Jałowiec pospolity – zastosowanie w kuchni

Jałowiec pospolity – zastosowanie w kuchni

               

Owoce jałowca mają korzenny, żywiczny i lekko gorzkawy smak.


W kuchni owoce jałowca można wykorzystać do produkcji ginu i wódki jałowcowej. Dodatkowo jałowiec doskonale podkreśla smak dziczyzny, baraniny oraz wieprzowiny.

Może być dodatkiem do pasztetów oraz wędlin.


Jałowiec można w niewielkich ilościach dodawać do zup, sosów ciemnych, buraków oraz kapusty kiszonej i marynat.


Warto wiedzieć, że gałązki jałowca są często używane do wędzenia wędlin.


Ze względu na to, że jałowiec poprawia trawienie, szczególnie polecany jest jako przyprawa do potraw ciężkostrawnych.


Jałowiec pospolity – uprawa:  Jałowiec pospolity – uprawa, zastosowanie i ciekawostki na jego temat!

Jałowiec pospolity – właściwości lecznicze:  Jałowiec pospolity – właściwości lecznicze 

Jałowiec pospolity – zastosowanie w kosmetyce:  Jałowiec – zastosowanie w kosmetyce