Jałowiec pospolity – zastosowanie w kuchni
Jałowiec pospolity – zastosowanie w kuchni
Owoce jałowca mają korzenny, żywiczny i lekko gorzkawy smak.
W kuchni owoce jałowca można wykorzystać do produkcji ginu i wódki jałowcowej. Dodatkowo jałowiec doskonale podkreśla smak dziczyzny, baraniny oraz wieprzowiny.
Może być dodatkiem do pasztetów oraz wędlin.
Jałowiec można w niewielkich ilościach dodawać do zup, sosów ciemnych, buraków oraz kapusty kiszonej i marynat.
Warto wiedzieć, że gałązki jałowca są często używane do wędzenia wędlin.
Ze względu na to, że jałowiec poprawia trawienie, szczególnie polecany jest jako przyprawa do potraw ciężkostrawnych.
Jałowiec pospolity – uprawa: Jałowiec pospolity – uprawa, zastosowanie i ciekawostki na jego temat!
Jałowiec pospolity – właściwości lecznicze: Jałowiec pospolity – właściwości lecznicze
Jałowiec pospolity – zastosowanie w kosmetyce: Jałowiec – zastosowanie w kosmetyce