Cząber ogrodowy – zastosowanie w kuchni
Cząber ogrodowy – zastosowanie w kuchni
Cząber ogrodowy – uprawa i ciekawostki: Cząber ogrodowy – uprawa i zastosowanie
Cząber ogrodowy – właściwości lecznicze: Cząber ogrodowy – właściwości lecznicze
Cząber ogrodowy ma przyjemny i lekko pikantny korzenny zapach.
Do potraw należy dodawać niewielkie ilości tej rośliny z uwagi na to, że może zdominować pozostałe przyprawy.
Świeżych lub suszonych części roślin nie należy mielić, ponieważ mogą zgorzknieć.
Może być dodatkiem do likierów i nalewek.
Cząber doskonale nadaje się do przyprawiania potraw z fasolką, soczewicą i innych strączkowych, zup rybnych, ryb, sałatek mięsnych, sałatek ziemniaczanych, ogórków kiszonych, kalafiora, kiszonej kapusty, potraw z sera, grzanek, kotletów, kiełbas, cielęciny i steków.
Cząber dodaje się pod koniec gotowania.
Doskonale komponuje się z tymiankiem i lubczykiem.
Listki cząbru warto zbierać podczas kwitnienia rośliny, ponieważ posiada wtedy najwięcej związków aromatycznych.