tradycja w kuchni

Cząber ogrodowy – zastosowanie w kuchni

Zioła i przyprawy

Cząber ogrodowy – zastosowanie w kuchni

Cząber ogrodowy – zastosowanie w kuchni

               

Cząber ogrodowy – uprawa i ciekawostki:  Cząber ogrodowy – uprawa i zastosowanie 

Cząber ogrodowy – właściwości lecznicze: Cząber ogrodowy – właściwości lecznicze


Cząber ogrodowy ma przyjemny i lekko pikantny korzenny zapach.

Do potraw należy dodawać niewielkie ilości tej rośliny z uwagi na to, że może zdominować pozostałe przyprawy.


Świeżych lub suszonych części roślin nie należy mielić, ponieważ mogą zgorzknieć.


Może być dodatkiem do likierów i nalewek.


Cząber doskonale nadaje się do przyprawiania potraw z fasolką, soczewicą i innych strączkowych, zup rybnych, ryb, sałatek mięsnych, sałatek ziemniaczanych, ogórków kiszonych, kalafiora, kiszonej kapusty, potraw z sera, grzanek, kotletów, kiełbas, cielęciny i steków.


Cząber dodaje się pod koniec gotowania.


Doskonale komponuje się z tymiankiem i lubczykiem.


Listki cząbru warto zbierać podczas kwitnienia rośliny, ponieważ posiada wtedy najwięcej związków aromatycznych.